1 lutego obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bez Oleju Palmowego. Ma on na celu zwrócenie uwagi na to, jak duże i nieodwracalne zmiany
w środowisku naturalnym powodują uprawy roślin, z których pozyskiwany jest tłuszcz palmowy. Rosnące zapotrzebowanie na olej palmowy stanowi obecnie jedno z najpoważniejszych zagrożeń dla środowiska naturalnego. Pod nowe plantacje niszczone są cenne przyrodniczo obszary w południowo – wschodniej Azji, Afryce i Ameryce Środkowej. Orangutany, nosacze, słonie, tygrysy tracą swoje siedliska. Przyroda zostaje nieodwracalnie zdegradowana.
W ramach projektu ,, Szlachetnie i zdrowo z Małpką Iwonką”, dzieci
z oddziału przedszkolnego 5- latków wzięły udział w zajęciach, które miały charakter proekologiczny i prozdrowotny. W piątek, który jest ,,Dniem Słodyczowym „ w grupie przedszkolnej, dzieci przyniosły łakocie, ale tym razem tylko te, które w swoim składzie nie zawierają oleju palmowego. Dzieci zostały uświadomione, że nadmierne spożywanie produktów zawierających olej palmowy szkodzi naszemu zdrowiu, a jego produkcja ma negatywny wpływ na środowisko przyrodnicze. Dzieci obejrzały film edukacyjny na temat produkcji oleju palmowego, a następnie przygotowały plakat z produktami, które nie zawierają oleju palmowego oraz tymi, których należy unikać.