4 kwietnia to jeden z najbardziej smacznych i zdrowych dni w roku.
Po dwuletniej przerwie Szkoła Promująca Zdrowie powróciła do świętowania Dnia Marchewki. Marchewka przywędrowała do Polski najprawdopodobniej z Chin. Jej poprzedniczki miały kolor: czerwony, fioletowy lub różowy, omszone liście i nieciekawy smak. Obecnie znana nam odmiana marchewki powstała w Holandii a stamtąd dotarła do Polski.
Korzeń marchwi zawiera wiele cennych substancji:
- białko;
- witaminy: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, A;
- żelazo, wapń, jod, miedź.
W związku z powyższym uczniowie naszej szkoły bardzo różnorodnie uczcili ten dzień:
1. Większość uczniów ubrała się „marchewkowo”.
2. Na drugie śniadanie, oprócz kanapki, zajadaliśmy marchewkę lub jakiś produkt marchewkowy;
– grupa pięciolatków, pod czujnym okiem pani Iwony Borowiec i grupa sześciolatków z panią Bogumiłą Skoczyńską zrobiła a następnie degustowała sałatkę marchwiowo – jabłkową;
– klasa I , pod egidą pani Elżbiety Kuchciak, wypiła własnoręcznie wykonany sok;
– klasa IV zajadała się ciastem marchewkowym;
– w klasie V uczniowie z rozkoszą pochłaniali: ciasto marchewkowe autorstwa Natalii Pietruchy, babeczki Amelii Kozioł i wykwintny placek Julii Hanus;
– dzięki Martynie Pietrusze babeczek marchewkowych nie zabrakło też w klasie VII.
3. Każda klasa przygotowała co najmniej jedno pomysłowe marchewkowe przebranie.
Bardzo dziękuję całej społeczności szkolnej za wspólną zabawę.
Szkolny koordynator ds. promocji zdrowia Dorota Wróbel