Dzień Drugiego Śniadania i Światowy Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

 8 listopada, jak co roku, obchodziliśmy Dzień Drugiego Śniadania i Światowy Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
                 Każdy człowiek, a zwłaszcza dziecko, powinien odżywiać się regularnie i spożywać w ciągu dnia posiłek przeciętnie co 3 – 4 godziny. Jest to podstawowy element zdrowego żywienia, warunkujący prawidłowy rozwój dziecka, jego dobre samopoczucie i dyspozycje do uczenia się.
                Śniadanie jest pierwszym posiłkiem po długiej przerwie nocnej. Powinno dostarczać 25-30% energii ( u dzieci i młodzieży w wieku szkolnym ok. 500-800 kcal) i zawierać produkty z co najmniej trzech grup produktów Piramidy Zdrowego Żywienia.
                Dlatego właśnie Szkoła Promująca Zdrowie zaprosiła  do udziału w rodzinnym przygotowaniu drugiego zdrowego, pomysłowego, kolorowego śniadania w dniu 7 lub 8 listopada –  oczywiście mógł to być inny zdrowy posiłek.
Jak zwykle sprawiliście się Państwo świetnie; uczniowie, wspierani pomocą mam, przysłali zdjęcia bardzo apetycznych posiłków.

               Na zdjęciach możemy podziwiać:

–  shakshukę – wykwintne śniadanie Państwa Pankiewiczów,

–  kolorowe i zdrowe sałatki:  Maćka Czyżykiewicza i Zuzi Kisz,

–  naleśniki z masłem orzechowym i dżemem truskawkowym, udekorowane malinami i winogronami – autorstwa Oli Kuchciak,

–  płatki owsiane na wodzie z masłem orzechowym, ozdobione bananami i malinami w wykonaniu Majki i Bartka Kuchciaków.

               Oczywiście nie zabrakło tradycyjnych, ale jakże wymyślnych, kolorowych i zdrowych kanapek.

W tej kategorii wykazali się: Lena Sopel, Martyna, Natalia i Kamil Pietrucha, Sandra Siembab, Mateusz Kolano i mama Maria, Bernadetta Chmielik, Paweł Złonkiewicz, Amelia i Wiktoria Kozioł, Anna Cwynar, Joanna Kociołek i Dawid Kociołek.

               Wszystkim uczestnikom akcji serdecznie dziękuję i gratuluję . Zapraszam do udziału w realizacji kolejnych działań Szkoły Promującej Zdrowie.