O zlepku żytni! Okruszyno marna! Jakże twe dzieje ciekawe dla człeka!
Z twoimi losy jak ścisłe się splata i jasny pałac, i chruściana chata!
Ludwik Kondratowicz
Chleb przywodzi wspomnienia z dzieciństwa, kojarzy się z ciepłem rodzinnego domu, Chętnie po niego sięgamy, dla wielu z nas jest nieodłącznym elementem codziennej diety. Podświadomie staramy się, aby się nie zmarnował, aby nie upadł na ziemię, aby nie został wyrzucony, aby nie wbijać w niego noża przed nakreśleniem na nim znaku krzyża …. Szacunek dla chleba jest częścią naszego dziedzictwa kulturowego, oparty na symbolice, zwyczajach i obrzędach.
Dzisiaj, 16 października, obchodziliśmy Światowy Dzień Chleba zorganizowany przez Szkołę Promującą Zdrowie. Pomysłom uczczenia tego święta nie było końca! Cała społeczność szkolna, czyli uczniowie, rodzice i nauczyciele zaangażowali się w:
- pieczenie chlebów o smaku: dyniowym, bananowym, ziołowym; był chleb czosnkowy, wieloziarnisty, z żurawiną, tradycyjny i inne;
- odbywały się degustacje pieczywa z dodatkami, np. smalczykiem z kiszonym ogórkiem i papryką, miodem, powidłem, dżemem lub po prostu smacznym masłem, przygotowane przez uczniów poszczególnych klas;
- oddział 5 – latków pracował nad przygotowaniem pizzy;
- miało miejsce oglądanie filmów edukacyjnych, np. „ Od ziarenka do bochenka”;
- odbywały się pogadanki dotyczące wyjątkowego miejsca chleba w naszym codziennym życiu i potrzeby uczenia się szacunku dla niego;
- oczywiście nie zabrakło też rogalików i słodkich ciast a w szkole unosił się apetyczny zapach pieczywa i wszechobecna radość ze wspólnego świętowania.