Kręci mnie jedzenie marchewki!

4 kwietnia to jeden z najbardziej smacznych i zdrowych dni w roku.

Po dwuletniej przerwie Szkoła Promująca Zdrowie powróciła do świętowania Dnia Marchewki. Marchewka przywędrowała do Polski najprawdopodobniej z Chin. Jej poprzedniczki miały kolor: czerwony, fioletowy lub różowy, omszone liście i nieciekawy smak. Obecnie znana nam odmiana marchewki powstała w Holandii a stamtąd dotarła do Polski.

Korzeń marchwi zawiera wiele cennych substancji:

  • białko;  
  • witaminy: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, A;
  •  żelazo, wapń, jod, miedź.

W związku z powyższym uczniowie naszej szkoły bardzo różnorodnie uczcili ten dzień:

1.  Większość uczniów ubrała się  „marchewkowo”.

2. Na drugie śniadanie, oprócz kanapki, zajadaliśmy marchewkę lub jakiś produkt marchewkowy;

– grupa pięciolatków, pod czujnym okiem pani Iwony Borowiec i grupa sześciolatków z panią Bogumiłą Skoczyńską  zrobiła a następnie degustowała sałatkę marchwiowo – jabłkową;

– klasa I , pod egidą pani Elżbiety Kuchciak, wypiła własnoręcznie wykonany sok;

– klasa IV zajadała się ciastem marchewkowym;

– w klasie V  uczniowie z rozkoszą pochłaniali: ciasto marchewkowe autorstwa Natalii Pietruchy, babeczki Amelii Kozioł i wykwintny placek Julii Hanus;

–  dzięki Martynie Pietrusze babeczek marchewkowych nie zabrakło też w klasie VII.

3. Każda klasa przygotowała co najmniej jedno  pomysłowe marchewkowe przebranie.

            Bardzo dziękuję całej społeczności szkolnej za wspólną zabawę.

                                                      Szkolny koordynator ds. promocji zdrowia Dorota Wróbel